بانک انگلیس (BOE) بانک مرکزی انگلستان است. ماموریت این نهاد، ارتقاء و حفظ ثبات پولی و مالی است. برای معامله‌گران فارکس مهم است که آخرین تغییرات بانکداری انگلیس در حوزه سیاست‌های پولی را دنبال کنند، زیرا این مسئله می‌تواند در قیمت پوند استرلینگ و جفت‌ارزهای مرتبط مانند یورو که با پوند همبستگی زیادی دارد، تاثیر زیادی داشته باشد.

معرفی بانک مرکزی انگلستان:

بانک انگلیس سال ۱۶۹۴ تاسیس شد. این نهاد در مالکیت دولت انگلیس است اما در هنگام تنظیم سیاست‌های پولی مستقل عمل می‌کند. نقش آن شامل تعیین سیاست‌های پولی (شامل اقداماتی نظیر هدفگذاری نرخ بهره و استفاده از ابزارهای دیگر برای تحریک یا انقباض اقتصاد کشور)، تولید اسکناس، نظارت بر برخی سیستم‌های پرداخت بانکی و اطمینان از ثبات و ایمنی سیستم مالی است.

معامله‌گران باید تنظیم سیاست پولی بانک مرکزی انگلیس را به‌عنوان یک فاکتور مهم زیر نظر داشته باشند؛ زیرا این امر می‌تواند تأثیر زیادی در بازارهای مالی داشته باشد. فاکتورهای دیگر مانند استقلال بانک مرکزی نیز حائز اهمیت است اما اهمیت این موضوع بیشتر در اقتصادهای نوظهور احساس می‌شود.

 

اختیارات کلیدی اقتصادی بانک مرکزی انگلستان

دو هدف اصلی بانک مرکزی انگلیس عبارتند از:

۱) ثبات پولی که ثبات قیمت یا تورم است.

۲) ثبات مالی که ثبات و سلامت اقتصاد است.

ثبات پولی

سیاست‌های پولی برای کل اقتصاد بسیار مهم است. این سیاست‌ها مانع از رشد بی‌رویه تورم شده و با پایین‌نگه‌داشتن انتظارات تورمی باعث می‌شود اقتصاد با سرعت عادی رشد کند. به منظور حفظ ثبات قیمت، بانک مرکزی انگلیس و کمیته سیاست‌های پولی آنها (MPC) هدف تورم ۲ درصد را تعیین کرده‌اند.

اگر تورم از هدف ۲ درصد بالاتر رود، بانک مرکزی انگلیس ممکن است نرخ بهره را افزایش دهد. افزایش نرخ بهره ممکن است باعث افزایش ارزش پوند شود؛ زیرا سرمایه‌گذاران مایل هستند جریان سرمایه را به‌سوی ارزهایی با بازده بالاتر هدایت کنند. همچنین افزایش نرخ بهره، ممکن است تأثیر منفی بر بورس سهام داشته باشد، زیرا مشاغل مجبور هستند نرخ بهره بیشتری را برای وام‌های خود بپردازند و ارزش‌گذاری سهام را با نرخ بهره بالاتری تنزیل می‌شود.

با این حال، همیشه اینگونه نیست که اگر تورم بالاتر از هدف باشد، بانک مرکزی انگلیس نرخ بهره را افزایش دهد. در برخی موارد، مانند زمانی که رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) هنوز پایین یا منفی است، بانک مرکزی انگلیس ممکن است نرخ بهره را برای تحریک اقتصاد پایین نگه دارد. بانک مرکزی انگلیس همواره به دنبال ایجاد تعادل بین تورم مناسب و رشد اقتصادی است.

ثبات مالی

پایداری اقتصادی سیستم مالی برای سلامت اقتصاد انگلیس حائز اهمیت است و بنابراین لازم است که بانک مرکزی انگلیس تعبیری برای آن بیندیشد. برای حمایت از ثبات مالی، بانک مرکزی کمیته‌ای با نام کمیته سیاست مالی (FPC) را در ژوئن سال ۲۰۱۱ تأسیس کرد. از دیدگاهبازار فارکس، ثبات پولی محرک اصلی برای نرخ GBP به شمار می‌آید.

 

چگونه نرخ بهره بانک مرکزی انگلستان بر روی پوند اثر می‌گذارد؟

بانک مرکزی انگلیس از طریق تغییر در انتظارات نرخ بهره می‌تواند بر ارزش پوند تأثیر بگذارد. معامله‌گران باید بدانند که وقتی انتظارات نرخ بهره افزایش می‌یابد (حتی درصورت عدم تغییر عملی در نرخ اسمی) ارز کشور تقویت خواهد شد. به‌عنوان مثال، اگر بانک مرکزی انگلیس نرخ بهره را ثابت نگه دارد، اما سیگنال‌هایی به بازار ارسال کند مبنی‌بر اینکه نرخ بهره در آینده افزایش خواهد یافت، ارزش پوند تقویت خواهد شد. به همین ترتیب، کاهش انتظارات برای افزایش نرخ بهره در آینده و حتی انتظارات مبنی‌بر کاهش نرخ بهره نیز می‌تواند منجر به کاهش ارزش پوند شود.

این یک اصل کلی برای چگونگی تأثیرگذاری نرخ بهره بر پوند و سهام است، اگرچه بعضی اوقات واکنش‌های متفاوتی نیز دیده می‌شود:

۱. انتظارات بالاتر از نرخ بهره باعث افزایش قدرت پوند شده و بر ارزش سهام تأثیر منفی می‌گذارد.

۲. انتظارات پایین‌تر از نرخ بهره باعث کاهش قدرت پوند شده و بر ارزش سهام تأثیر مثبت می‌گذارد.

نرخ بهره تنها ابزار سیاست پولی نیست که می‌تواند بر ارز تأثیر بگذارد، ابزارهایی مانند QE نیز می‌ تواند منجر به افزایش و کاهش ارزش ارز شود. اگر بانک انگلستان اعلام کند که قصد دارد یک برنامه QE را شروع کند، با ورود مقدار زیادی نقدینگی به بازار ارزش پوند کاهش می‌یابد؛ چراکه افزایش حجم پول در بازار می‌تواند به کاهش نرخ بهره یا دستکم حفظ نرخ فعلی منجر شود.

تاثیر نرخ بهره در اقتصاد:

بانک مرکزی انگلیس وقتی سعی در تحریک اقتصاد (تولید ناخالص داخلی) دارد، نرخ بهره را پایین می‌آورد و هنگامی که سعی در مهار تورم دارد، نرخ بهره را افزایش می دهد.

نرخ بهره پایین تر، اقتصاد را از چند طریق تحریک می‌کند:

۱. مشاغل مختلف می‌توانند وام بگیرند و در پروژه‌هایی سرمایه‌گذاری کنند که از بهره بالاتری نسبت به ریسک نرخ وام برخوردار هستند.

۲. هنگامی که نرخ بهره پایین‌تر است، بازار سهام نیز با نرخ پایین‌تری تنزیل می‌شود. این روند منجر به افزایش ارزش سهام بورس شده و در نهایت منجر به ایجاد اثر ثروت می‌شود.

۳. مردم پول خود را در اقتصاد (سهام و دارایی‌های دیگر) سرمایه‌گذاری می‌‌کنند زیرا می‌توانند در این دارایی‌ها عایدی بیشتری نسبت به نرخ بهره کم بانک‌ها داشته باشند.

چگونه براساس نرخ بهره بانک مرکزی انگلستان معامله کنیم؟

جدول زیر سناریوهای احتمالی ناشی از تغییر انتظارات نرخ بهره را نشان می‌دهد. معامله‌گران می‌توانند از این اطلاعات برای پیش بینی اینکه آیا ارز می خواهد افزایش یا کاهش ارزش را تجربه کند، استفاده کنند و نحوه معامله براساس آن را یاد بگیرند:

 

انتظارات بازار نتایج واقعی تاثیر FX از نتایج
افزایش نرخ بهره ثابت ماندن نرخ بهره تضعیف ارز
کاهش نرخ بهره ثابت ماندن نرخ بهره تقویت ارز
ثابت ماندن نرخ بهره افزایش نرخ بهره تقویت ارز
ثابت ماندن نرخ بهره کاهش نرخ بهره تضعیف ارز

بیاید به مثال شکل ۱ در مورد جفت ارز GBP/USD نگاهی بیندازیم. در تاریخ ۴ اوت سال ۲۰۱۶، بانک مرکزی انگلیس نرخ بهره را کاهش داد و یک بسته محرک اقتصادی (برنامه QE) را اعلام کرد. بازار واکنش منفی نشان داد و پوند سقوط کرد.

 

مهم‌ترین نکات درمورد بانک مرکزی انگلستان (BOE) و معامله‌گری فارکس:

• بانک مرکزی انگلیس در ارزش‌گذاری پوند نقشی اساسی است.

• ارزش پوند بسته به تغییر در انتظارات نرخ بهره (و نه فقط تغییرات واقعی در نرخ بهره)، کاهش یا افزایش می‌یابد.

• برنامه QE تاثیر مشابهی با تغییر نرخ بهره دارد. تغییر در انتظارات مرتبط‌با تسهیل کمی بر ارزش پوند اثرگذار خواهد بود.

• افزایش تورم الزاما به این معنا نیست که بانک مرکزی انگلیس نرخ بهره را افزایش خواهد داد، بلکه این امر به توازن میان رشد اقتصادی و تورم بستگی دارد.