سه شنبه 9 آذر 1400 – 12:15
بازار نفت خام – این اولین بار در یک سال گذشته است که قیمت نفت خام سبک به زیر میانگین متحرک نمایی ۲۰۰ روز عبور می کند.
بازار نفت خام در حال ثبت بزرگترین کاهش قیمتی یکماهه از ابتدای شروع بحران کرونا است. سرمایهگذاران نگران پیامدهای اقتصادی ویروس کرونای امیکرون هستند. بزرگترین داروساز دنیا اعلام کرده که شاید نیاز به یک واکسن جدید باشد.
قیمت نفت خام سبک (WTI) سقوط کرده و به زیر ۶۹ دلار رسیده است. قیمت نفت خام برنت هم وضعیت مشابهی دارد و تحت فشار فروش قرار دارد. CEO شرکت مدرنا گفته که واکسنهای فعلی نمیتوانند انسان را در برابر سویه جدید کرونا ایمن کنند. نگرانیها از ویروس جدید کرونا تنها مربوط به بازار نفت خام نیست. جریانات ریسک گریزی در تمامی بازارهای مالی مشاهده میشوند. بازارهای سهام و کامودیتی هم تحت فشار فروشهای سنگین قرار دارند. در این میان قیمت اونس طلای جهانی اندکی افزایش یافته، اما همچنان در زیر ۱۸۰۰ دلار معامله میشود.
در ماه نوامبر قیمت نفت خام به اندازه ۱۹ درصد سقوط کرده و بزرگترین افت یکماهه از ماه مارس ۲۰۲۰ تا به امروز را ثبت کرده است. سرمایهگذاران نگراناند که شاید سویه جدید کرونا دوباره اقتصاد جهانی را فلج کند. در حال حاضر معامله گران نفت منتظر اظهارنظرهای اوپک پلاس در رابطه با وضعیت جدید بازار هستند. پنجشنبه این هفته نشست اوپک پلاس در رابطه با سیاستهای تولید نفت خام برگزار خواهد شد.
در حالی که تحلیلگران نگراناند که شاید سویه جدید کرونا بر تقاضای جهانی نفت خام آسیب وارد کند و بازار دوباره با وضعیت مازاد عرضه و کمبود تقاضا مواجه شود، دولت آمریکا اعلام کرده که به آزادسازی ذخایر استراتژیک نفت خام ادامه خواهد داد و حتی هشدار داده که شاید دوباره ذخایر بیشتری را آزادسازی کند. دولت آمریکا به فکر قرنطینه و اعمال محدودیتهای کرونایی نیست. همچنین از دید دولت آمریکا نیازی به فرمول جدید برای واکسن کرونا وجود ندارد، اما با این حال با شرکتهای بزرگ داروسازی همکاری میکند.
اوپک پلاس در حال افزایش تدریجی سطح عرضه نفت خام است و مصرفکنندگان بزرگ دنیا هم بخش بزرگی از نیاز خود را از ذخایر استراتژیک تأمین میکنند. در این میان گفتوگوها در رابطه با توافق هستهای ایران هم ادامه دارد که در صورت موفق بودن این گفتوگوها، نفت خام ایران هم به بازار جهانی عرضه خواهد شد. بایستی دید که سطح عرضه تا چه اندازه افزایش خواهد یافت و آیا تعادل میان عرضه و تقاضا دوباره به هم خواهد خورد یا خیر؟
در بخش تقاضا دادههای اقتصادی آسیا امیدوار کننده بودهاند. در چین شاخص PMI بخش تولیدی رشد کرده و شاخص تولیدات کارخانجات ژاپن هم افزایش یافته است. رشد شاخصهای اقتصادی و صنعتی میتوانند به معنی افزایش تقاضای انرژی در آینده نزدیک باشند.
دیدگاه خود را بنویسید