اوسیلاتور (oscillator) ابزاری برای تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) است که شامل دو باند بالا و پایین میشود و این باندها مقادیر حد را ایجاد میکنند. همچنین اسیلاتورها دارای یک خط روندی هستند که بین این دو باند نوسان میکند. معاملهگران از این اندیکاتور روند برای کشف شرایط کوتاه مدت اشباع خرید (Overbought) و اشباع فروش (Oversold) استفاده میکنند. تحلیلگران هنگامی که خط اوسیلاتور به محدوده حد بالایی برسد شرایط را به عنوان اشباع خرید، و هنگامی که خط به محدوده حد پایین برسد به عنوان شرایط اشباع فروش در نظر میگیرند.
اوسیلاتورها چگونه کار میکنند؟
معمولا از اوسیلاتورها در کنار سایر اندیکاتورهای تکنیکال (Technical indicator) برای تصمیمگیری در مورد معاملات استفاده میشود. اوسیلاتورها زمانی که تحلیلگران نمیتوانند روند مشخصی برای قیمت سهام پیدا کنند، بسیار مفید هستند. به عنوان مثال وقتی که سهم روند ساید دارد. از رایجترین اوسیلاتورها میتوان به استوکاستیک (Stochastic)، شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index یا RSI)، نرخ تغییرات (Rate of Change یا ROC)، و شاخص جریان پول (Money Flow Index یا MFI اشاره کرد. اوسیلاتورها یکی از مهمترین ابزار برای تحلیل تکنیکال هستند اما در کنار آن ابزارهای تکنیکال دیگری نیز وجود دارند که برای تحلیلگران بسیار مفید هستند. مهارت خواندن نمودار و اندیکاتورهای تکنیکال جزء این ابزارها هستند.
نحوه استفاده از اوسیلاتور به این صورت است که ابتدا معاملهگر دو مقدار برای اوسیلاتور تعیین میکند. اوسیلاتور نوسان میکند و یک اندیکاتور روندی برای ما ایجاد میکند. سرمایهگذاران با استفاده از این اندیکاتور روند، شرایط فعلی را برای دارایی مورد نظر ارزیابی میکنند. وقتی سرمایهگذاران ببینند که دارایی به حد بالایی رسیده است، آن را به عنوان نقطه اشباع خرید و اگر آن را در نزدیکی حد پایین ببینند، آن را به عنوان نقطه اشباع فروش در نظر میگیرند.
سازوکار یک اوسیلاتور
در تحلیل تکنیکال، یک سرمایهگذار اوسیلاتور را در مقیاس درصدی از صفر تا ۱۰۰ در نظر میگیرد. جایی که اوسیلاتور قرار دارد، نسبت بسته شدن قیمت به تعداد مشخصی از کندلها را نشان میدهد. برای دستیابی به این تعداد باید از تکنیکهای مختلف دستکاری و هموارسازی چندین میانگین متحرک (Moving Average) استفاده شود. وقتی بازار در یک محدوده خاص معامله میشود، اوسیلاتور نوسانات قیمت را دنبال میکند. هنگامی که قیمت به ۷۰ تا ۸۰ درصد دامنه نوسان اوسیلاتور برسد، اندیکاتور شرایط خرید اشباع را نشان میدهد و هنگامی که قیمت به ۲۰ تا ۳۰ درصد دامنه نوسان برسد، اندیکاتور شرایط اشباع فروش را نمایش میدهد. اشباع خرید موقعیت مناسب برای فروش، و اشباع فروش موقعیت مناسب برای خرید را به ما نشان میدهند.
این سیگنالها تا زمانی که قیمت داراییها در محدوده تعیین شده باقی بمانند، معتبر هستند. اما هنگامی که بریک اوت (Break Out) رخ میدهد، این امکان وجود دارد که سیگنال گمراه کننده باشد. تحلیلگران بریک اوت قیمت را به عنوان تنظیم مجدد محدودهای که قیمت در آنها نوسان میکند، میدانند یا آن را به عنوان شروع یک روند جدید تعبیر میکنند. در هنگام شکست، اوسیلاتور ممکن است برای مدت زمان طولانی در محدوده اشباع خرید یا فروش باقی بماند.
تحلیلگران تکنیکال، اوسیلاتورها را برای بازارهای ساید مناسبتتر میدانند و استفاده از اوسیلاتورها را در کنار یک اندیکاتور تکنیکال که روند یا محدوده بازار را مشخص میکند، بسیار موثر دیدند. به عنوان مثال میتوان از تلاقی دو اندیکاتور میانگین متحرک (Crossover) برای تعیین اینکه آیا یک بازار روند دارد یا خیر استفاده کرد. هنگامی که تحلیلگران تشخیص دادند بازار روندی ندارد، سیگنالهای یک اوسیلاتور میتواند بسیار مفید باشد.
منبع: Investopedia
جهت پیگیری اخبار و تحلیل های فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرامی UtoFX بپیوندید.
بیشتر بخوانید:
دیدگاه خود را بنویسید