جمعه 12 آذر 1400 – 12:16

استراتژی‌های مختلفی برای فعالیت در بازارهای مالی وجود دارد. عده‌ای فرصت کافی برای تحلیل و ارزیابی زنده بازار را دارند و می‌توانند از نوسانات بازار سود خوبی به دست آورند. اما عده‌ای دیگر فرصت یا امکان انجام چنین کاری را ندارند. معمولاً افرادی که توانایی فعالیت حرفه‌ای در بازارهای مالی را ندارند، بهتر است که از استراتژی‌های سرمایه‌گذاری استفاده کنند که این نقص را جبران کند. در این مقاله می‌خواهیم با سه روش ساده اما قدرتمند سرمایه‌گذاری آشنا شویم. این روش برای افرادی که می‌خواهند برنامه مشخصی برای پس‌اندازهای خود داشته باشند بسیار مفید است.
سرمایه‌گذاری فرمولی یک سبک از سرمایه‌گذاری است که در آن از تئوری و فرمول‌های به خصوصی برای سیاست‌های سرمایه‌گذاری استفاده می‌شود. سرمایه‌گذاری فرمولی می‌تواند نحوه تخصیص پول به دارایی‌های مختلف را نشان دهد و مشخص کند که چقدر و کی باید سرمایه‌گذاری کرد؟
سرمایه‌گذاری فرمولی باعث می‌شود تا اکثر تصمیمات اختیاری و دلبخواهی از فرآیند سرمایه‌گذاری حذف شوند. این کار باعث می‌شود تا استرس سرمایه‌گذار کاهش یابد و همچنین به یک استراتژی خودکار دست یابد. در واقع سرمایه‌گذار تنها از قوانین یا فرمول‌های خاص برای سرمایه‌گذاری استفاده می‌کند. با این حال این سبک معایب خود را دارد. به طور مثال اگر بازار نوسانات شدیدی داشته باشد، سرمایه‌گذار نمی‌تواند خود را با تغییرات بازار وفق دهد.
سرمایه‌گذار بایستی اطمینان حاصل کند که سرمایه‌گذاری فرمولی با میزان ریسک‌پذیری، بازه زمانی سرمایه‌گذاری و نقدینگی لازم همخوانی دارد. معمولاً سرمایه‌گذاران فرمولی از روش کم کردن میانگین قیمت خرید، سرمایه‌گذاری مجدد بازدهی و یا سرمایه‌گذاری پلکانی برای رسیدن به اهداف مالی استفاده می‌کنند.

استراتژی‌های سرمایه‌گذاری فرمولی

کم کردن میانگین قیمت خرید

در این استراتژی سرمایه‌گذار در تاریخ‌های مشخص و با فواصل زمانی ثابت اقدام به خرید می‌کند. به طور مثال سرمایه‌گذار اول هر ماه میلادی ۱۰۰۰ دلار در صندوق‌های سرمایه‌گذاری یا سهام یک شرکت خاص سرمایه‌گذاری می‌کند. در پایان سال، این سرمایه ۱۲ هزار دلار سرمایه‌گذاری کرده است. از آنجایی که تاریخ خریدهای سرمایه‌گذار متفاوت است، قیمت خرید هم در نهایت میانگین این ۱۲ خرید خواهد بود.

سرمایه‌گذاری مجدد بازدهی

در این استراتژی، شخص بازدهی به دست آمده از سرمایه‌گذاری را دوباره در بازار سرمایه‌گذاری می‌کند. به طور مثال فرض کنید شخصی ۱۰ هزار دلار از سهام شرکتی را خریداری کرده است. این شرکت هر سال ۵ درصد سود تقسیمی پرداخت می‌کند. بعد از یک سال سرمایه‌گذار ۵۰۰ دلار سود دریافت می‌کند و با همین ۵۰۰ دلار دوباره سهام شرکت مورد نظر یا هر شرکتی که بازدهی ۵ درصدی دارد را خریداری می‌کند. در پایان سال دوم، سرمایه‌گذار سود ۵۲۵ دلاری را دریافت می‌کند و ارزش کل خرید او هم ۱۱۰۲۵ دلار خواهد بود. سرمایه‌گذاری مجدد باعث کسب بازدهی مرکب می‌شود.

سرمایه‌گذاری پلکانی

در این استراتژی سرمایه‌گذار در دارایی‌های ثابت سرمایه‌گذاری می‌کند، مثل اوراق قرضه. سرمایه‌گذار سبدی از اوراق قرضه را تشکیل می‌دهد که سررسیدهای متفاوتی دارد. به مرور زمان اوراق کوتاه‌مدت سررسید می‌شوند و نقدینگی لازم برای خرید مجدد اوراق قرضه فراهم می‌شود. این کار باعث می‌شود تا نوسانات اوراق قرضه بلندمدت هم پوشش داده شود.