شاخص PMI بخش تولیدی ISM نقش مهمی در معاملات فارکس بازی می‌کند. این شاخص بر ارزش ارزهای جهانی تاثیر می‌گذارد. در نتیجه، درک مفهوم شاخص‌های ارائه‌شده ازسوی ISM در بخش تولیدی، ساختمانی و خدماتی (و زمان انتشار این داده‌ها) می‌تواند فرصت‌های معاملاتی منحصربه‌فردی را در اختیار معامله‌گران قرار دهد.

مباحث و کلمات کلیدی این مقاله:

  • ISM چیست؟
  • ISM Manufacturing PMI چیست؟
  • ISM non-Manufacturing PMI چیست؟
  • شاخص های ISM چگونه روی ارزها تاثیر می‌گذارند؟
  • معامله گران فارکس، چگونه از شاخص ISM استفاده می‌کنند؟

 

ISM چیست؟

موسسه مدیریت عرضه (ISM) فعالیت‌های اقتصادی را در دو بخش تولیدی و خدماتی مورد سنجش قرار می‌دهد. انتشار ماهیانه داده‌های ISM شامل اطلاعات کلیدی نظیر تغییرات در سطح تولید می‌شود.

ISM اولین موسسه مدیریتی جهان متشکل از اعضایی در ۳۰۰ کشور جهان است که در سال ۱۹۱۵ تشکیل شد. داده‌های این مؤسسه از بین گروه بسیار بزرگی از مدیران خرید جمع‌آوری می‌گردد؛ از این رو، داده‌های یادشده می‌تواند شاخص قابل اعتمادی برای فعالیت‌های اقتصاد جهانی و متعاقبا ارزش ارزها تلقی شود. اوضاع اقتصادی یک کشور عموما با زنجیره تامین آن کشور تعریف می‌شود. به همین دلیل، انتشار اخبار مربوط به داده‌های PMI بخش تولیدی و غیرتولیدی مؤسسه ISM با حساسیت بالایی ازسوی معامله‌گران فارکس در سراسر دنیا رصد می‌شود.

 

نظرسنجی ISM

در اولین روز کاری هر ماه، سه نظرسنجی ISM در بخش‌های تولیدی، ساختمان و خدمات منتشر می‌شود. شاخص مدیران خرید ISM (یا به‌اختصار PMI) شامل یک نظرسنجی از میان ۴۰۰ مدیر خرید فعال در بخش تولیدی می‌شود. داده‌های این مدیران خرید عموما ۵ حوزه مختلف را پوشش می‌دهد:

  1. موجودی انبار
  2. استخدام
  3. سرعت تحویل تامین‌کننده
  4. سطح تولید
  5. سفارشات جدید مشتریان

بعلاوه، شاخص PMI بخش ساختمانی در دومین روز کاری و شاخص PMI بخش خدمات نیز در سومین روز کاری هر ماه ازسوی موسسه ISM منتشر می‌شود. معامله‌گران فارکس برای تعیین میزان ریسک بازار در هر برهه زمانی، این داده‌ها را زیر نظر می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: شاخص PMI چیست و چرا در فارکس اهمیت دارد؟

چطور داده‌های ISM بر ارزها تاثیر می‌گذارد؟

شاخص مدیران خرید بخش تولیدی و غیرتولیدی ازجمله محرک‌های قدرتمند بازار هستند. زمانی که این شاخص‌ها در ساعت ۱۰:۳۰ به وقت نیویورک (یا ۱۸:۰۰ به وقت تهران) منتشر می‌شوند، احتمال نوسانات در بازار فارکس بسیار بالا می‌رود. از آنجاکه این داده‌ها براساس اظهارات متخصصان صنعتی در ماه گذشته جمع‌آوری می‌شوند، معامله‌گران فارکس با کمک آن می‌توانند دریابند که آیا اقتصاد آمریکا در مسیر بهبود است یا رکود. از این جهت، می‌توان گفت داده‌های ISM تاحدودی عملکردی مشابه با شاخص اشتغال بخش غیرکشاورزی (NFP) که مهمترین داده در تقویم اقتصادی محسوب می‌‎شود دارد.

از آنجاکه این داده‌ها در حکم شاخصی از سلامت اقتصاد آمریکا هستند، ارزها نسبت به انتشار آنها واکنش خوبی نسان می‌دهند. (به تصویر زیر توجه کنید)

 

بیشتر بخوانید: ارتباط بین شاخص PMI و نرخ رشد GDP چیست؟

چگونه معامله‌گران فارکس از داده‌های ISM استفاده می‌کنند؟

معامله‌گران فارکس داده‌های ماه قبل ISM را با میزان پیش‌بینی‌شده ازسوی اقتصاددانان مقایسه می‌کنند. اگر شاخص PMI بهتر از ماه قبل و بالاتر از عدد پیش‌بینی‌شده باشد، احتمالا دلار آمریکا تقویت خواهد شد. اینجاست که می‌توان باکمک تحلیل فاندامنتال و تکنیکال بک ستاپ معاملاتی مناسب برای ورود به بازار تعیین کرد.

 

تضعیف جفت ارز EURUSD به‌دلیل انتشار داده‌های فراتر از حد انتظار

مثال بالا نشان می‌دهد که چگونه داده‌های PMI بهتر از انتظار توانسته است دلار را دربرابر یورو تقویت کند. در نقطه مشخص‌شده از نمودار ساعتی EURUSD، شاخص PMI تولیدی با مقداری معادل ۵۴.۹ توانست عملکرد بهتری نسبت به ماه پیش از خود نشان دهد.

زمانی که داده‌های اقتصادی فراتر از حد انتظارات منتشر شوند، می‌تواند پیامدهایی به شکل حرکات تند و سریع در بازار را به همراه داشته باشد. در مثال اخیر، جفت‌ارز EURUSD در عرض چند ساعت ۱۵۰ پیپ کاهش یافت. گفتنی است اغلب معامله‌گران برای معامله براساس چنین اخباری، از یورو (به‌عنوان ارز ضد دلار) استفاده می‌کنند تا از جریان عظیم سرمایه بین اقتصاد کشورها سود ببرند.

بیشتر بخوانید: مهم‌ترین نکات معامله جفت ارز EURUSD در فارکس

جلسه معاملاتی اروپا که بازار دارای نقدشوندگی خیلی بالایی است و سرمایه بزرگی در ساعات معاملاتی اروپا جریان دارد می‌تواند موج‌های بزرگ سرمایه سرازیر شده از ایالات متحده را به‌سوی خود جذب کند. انتشار یک داده‌ی ISM بخش غیر تولیدی ضعیف در ایالات متحده عموما به فروش دلار منجر می‌شود که یکی از پیامدهای این حرکت تقویت یورو خواهد بود.

سناریو دیگر این است که داده منتشرشده مطابق با پیشبینی قبلی یا بدون تغییر نسبت به ماه قبل باشد، در چنین وضعیتی دلار ممکن است هیچ‌گونه واکنشی نشان ندهد.

در مجموع، یک شاخص ISM PMI بالای ۵۰ نشان از یک اقتصاد در حال رشد و سالم است. ازسوی دیگر، شاخص با مقداری زیر ۵۰، حاکی از اقتصادی روبه رکود و ضعیف خواهد بود. عدد ۵۰ اهمیت زیادی دارد؛ چراکه اگر برای دو ماه متوالی شاخص PMI کمتر از ۵۰ باشد، اقتصاد کشور در وضعیت رکود در نظر گرفته می‌شود.

همان‌طور که مؤسسه ISM وظیفه انتشار داده‌های PMI در داخل ایالات متحده را بر عهده دارد، این شاخص درمورد ناحیه یورو ازسوی موسسه MarKit مورد بررسی و ‌تحلیل قرار می‌گیرد. همان‌گونه که می‌بینید، معامله‌گران دلیل خوبی برای علت توجه ویژه‌ی خود به داده‌های مهم شاخص ISM در اختیار دارند.

منبع: Dailyfx