یکشنبه 14 آذر 1400 – 13:01

بعد از انتشار داده‌های اشتغال آمریکا، دلار برای ششمین هفته متوالی در محدوده مثبتی بسته شد. با این حال به نظر می‌رسد که با وجود تغییر لحن فدرال رزرو آمریکا، قدرت خریداران دلار کاهش یافته است. در همین حال نوسانات بازارهای سهام افزایش یافته و از دلار به عنوان دارایی امن حمایت کرده است.
برای تحلیل شاخص دلار آمریکا بایستی با ترکیب این شاخص آشنا بود. شاخص دلار آمریکا سبدی از ارزهایی مثل یورو، ین ژاپن، پوند انگلستان و دلار کانادا تشکیل شده است. این ارزها بیشترین سهم را در شاخص دلار آمریکا دارند. نوسانات هفته گذشته نشان می‌دهند که سقوط ارزش پوند انگلستان بیشترین تأثیر مثبت را بر شاخص دلار آمریکا گذاشته است.
ین ژاپن (دارایی امن دیگر بازار فارکس) هم هفته گذشته در برابر دلار تقویت شد. اما یورو تغییر قابل‌توجهی در برابر دلار آمریکا نداشت. نوسانات یورو کمی عجیب بودند. یورو واکنش جدی به جریانات ریسک گریزی ناشی از کرونا نشان نداد. اگر در هفته پیش رو مشخص شود که کرونای جدید خطرناک‌تر از سویه‌های قبلی نیست، جریانات ریسک‌پذیری به بازار باز خواهد گشت و تقاضا برای ارزهای ریسکی هم تقویت خواهد شد.
جریانات ریسکی می‌توانند وضعیت جفت ارزهای USDJPY و GBPUSD را مشخص کنند. اما یورو که بیشترین سهم را در شاخص دلار آمریکا دارد، اخیراً در نقش دارایی امن عمل کرده و در برابر پوند انگلستان، دلار استرالیا و دلار نیوزیلند تقویت شده است. به نظر می‌رسد که تقاضای سرمایه‌گذاران ریسک گریز برای دلار آمریکا نسبتاً کاهش یافته و این تقاضا بیشتر به سمت یورو روانه شده است.
با این وجود شرایط خیلی هم صاف و شفاف نیست. بهبود جریانات ریسک‌پذیری می‌تواند دوباره واگرایی سیاست‌های پولی را تشدید کند. در این زمینه دلار دست بالا را دارد. فدرال رزرو می‌خواهد با سرعت بیشتری به سمت سیاست‌های انقباضی حرکت کند، اما بانک مرکزی اروپا همچنان به سیاست‌های انبساطی پولی ادامه می‌دهد. به همین دلیل اگر ریسک‌های بازار کاهش یابند، رشد دلار آمریکا در برابر یورو هم ادامه خواهد یافت.
در هفته پیش رو و در تقویم اقتصادی فارکس، داده‌های تورمی آمریکا را در پیش رو داریم. به احتمال زیاد رشد سالانه شاخص CPI به ۴٫۹ درصد خواهد رسید. در ماه اکتبر رشد تورم آمریکا ۴٫۶ درصد بود. رشد سریع تورم می‌تواند از دلار حمایت کند، چون‌که انتظارات نرخ بهره‌ای را تقویت خواهد کرد.