معامله گران از استراتژی بریک اوت برای این که بتوانند در اویل شروع روند وارد معامله شوند زیاد استفاده میکنند. به طور کلی، این استراتژی میتواند در اویل شروع روند، زمانی که قیمت آماده حرکت است، به ما نقطه ورود خوبی بدهد و اگر معامله درست مدیریت شود میتوانیم با ریسک کم وارد معامله شویم. در این مقاله به تجزیه و تحلیل این سبک معاملاتی میپردازیم و نکاتی را به شما آموزش میدهیم تا بتوانید معاملاتتان را به نحو احسن مدیریت کنید.
منظور از بریک اوت چیست؟
زمانی که قیمت از حمایت یا مقاومت مشخص شده، عبور میکند و همزمان حجم معاملات افزایش مییابد، به آن بریک اوت میگویند. معاملهگری که از این استراتژی استفاده میکند، زمانی که قیمت مقاومتی را می شکند، وارد معامله خرید و اگر قیمت حمایتی را بشکند، وارد معامله فروش میشود. زمانی که قیمت بتواند از سد قیمتی (منظور همان حمایت و مقاومت است) عبور کند، معمولا نوسانات قیمت زیاد می شود و قیمت در جهت شکست شروع به حرکت میکند. دلیل محبوبیت این استراتژی نیز همین مسئله است. چون با دانستن این مسئله، در نقطهای که احتمال میدهیم نوسانات قیمت افزایش مییابد و احتمال دارد قیمت روند جدیدی را شروع کند، میتوانیم وارد معامله شویم.
در تمام شرایط بازار، ممکن است شکست رخ بدهد. اما معمولا بهترین شکستها، در زمان شکست کانالهای قیمت یا شکست الگوهای نموداری مثل مثلت، پرچم یا الگوی سر و شانه اتفاق میافتد. به این دلیل که معمولا در زمان تشکیل این الگوها، نوسانات قیمت کم میشود و معمولا روند خنثی شکل میگیرد اما با شکستهشدن این سطوح و الگوها دوباره نوسانات شدید میشود و روند جدیدی شکل میگیرد.
شکستها معمولا در تمام تایمفریمها رخ میدهند. به همین دلیل، در این سبک مهم نیست که از چه تایمفریمی استفاده میکنید. مثلا اهمیتی ندارد، اگر از تایمفریمهای ساعتی، روزانه، یا حتی هفتگی استفاده میکنید و یا چه نوع معاملهگری هستید (روزانه، سوئینگ و…). چون مفاهیم کلی این استراتژی جهانی است، و میتوانید از این استراتژی بهراحتی برای تمام این موارد استفاده کنید.
پیدا کردن مورد مناسب
در این استراتژی پیدا کردن سطوح حمایت و مقاومت مناسب، بسیار مهم است. هر چه قیمت این سطوح را بیشتر لمس کرده باشد این سطوح، اعتبار بیشتری پیدا میکنند و برای ما اهمیت بیشتری دارند. همچنین هرچه این حمایت و مقاومتها برای مدت زمان بیشتری اعتبار داشته باشند، در زمان شکسته شدن نتایج بهتری برای ما به ارمغان میآورند. زمانی که قیمت روند خنثی دارد، الگوهای متنوعی بر روی چارت تشکیل میشوند. الگوهایی مثل کانال قیمتی، مثلت و پرچم، میتوانند ابزارهای مفیدی برای معامله باشند. جدا از بحث الگوها، مدت زمانی که قیمت در حوالی مقاومت یا حمایتی حرکت کرده باشد می تواند در پیدا کردن مورد مناسب برای ما نقش مفیدی داشته باشد.
نقطه ورود به معامله
بعد از پیدا کردن سهم مناسب، حالا نوبت به برنامهریزی برای معامله میرسد. تقریبا میتوان ادعا کرد، راحتترین کار در این استراتژی، پیدا کردن نقطه ورود است. زمانی که قیمت در بالای سطح مقاومتی بسته میشود، معاملهگران بهدنبال معاملات خرید و برعکس زمانی که قیمت در زیر حمایت بسته میشود، معاملهگران بهدنبال معاملات فروش هستند.
برای تشخیص اینکه شکست رخ داده، معتبر است یا جعلی (fakeout)، باید منتظر تثبیت قیمت باشید. برای مثال بریکاوت جعلی (ناموفق) زمانی رخ میدهد، که سهم در ساعات ابتدایی معاملات به بالای مقاومت یا پایین حمایت نفوذ میکند، اما با نزدیک شدن به پایان وقت معاملات، به سطح قبلی بر میگردد. اگر معاملهگر عجول باشد و یا بدون داشتن تاییدیه شکست وارد معامله شود، ممکن است قیمت به محدوده قبلی خود برگردد و نمیتوانیم مطمئن باشیم که روند شکسته شده ادامه خواهد داشت. اکثر معاملهگران افزایش حجم معاملات را به عنوان تایید در نظر میگیرند و یا صبر میکنند تا ببینند قیمت تا پایان ساعت معاملات، میتواند در بالا یا پایین سطح شکستهشده دوام بیاورد یا خیر. آن ها در این صورت تاییدیه شکست سطح را دریافت میکنند.
زمان خروج از معاملات
یکی از مهمترین عوامل برای موفقیت معاملهگران، تعیین کردن نقطه خروج، قبل از وارد شدن به معامله است. ۳ روش برای پیدا کردن نقطه خروج از معامله وجود دارد:
۱. نقاطی که می توانیم با سود از معامله خارج شویم
زمانی که قصد دارید حد سود برای معامله خود تعیین کنید، سعی کنید رفتار اخیر سهم را در نظر داشته باشید تا بتوانید اهداف منطقیتری پیدا کنید. زمانی که از الگوها استفاده میکنید پیدا کردن حد سود و هدف قیمتی بر اساس حرکات اخیر قیمت ( Price Action) ساده به نظر میرسد. مثلا اگر محدودهای که قیمت در کانال حرکت کرده است، ۶ واحد باشد، در صورت شکسته شدن این کانال، همین ۶ واحد را میتوانیم به عنوان هدف قیمتی در نظر بگیریم ( شکل زیر را مشاهده کنید).
در روش دیگر، میتوانید میانگین حرکت قبلی قیمت را اندازه بگیرید و از این طریق، حدسود نسبی را به دست آورید. برای مثال اگر سهم قبلا در روند حرکتش ۴ واحد حرکت کرده باشد، این ۴ واحد میتواند هدف قیمتی مناسب برای شما باشد.
برای تعیین هدف قیمتی چند روش دیگر نیز وجود دارد. زمانی که قمیت به هدف قیمتی رسید، معاملهگر میتواند تصمیم بگیرد که از معامله کامل خارج شود، یا مقداری از معامله را ببندد و حد ضرر را به محدودهای تغییر دهد که اگر قیمت به آن رسید، معامله با سود بسته شود. در این صورت میتواند اجازه دهد قیمت کار خودش را انجام دهد و ممکن است حتی سود بیشتری نصیبش شود.
۲. بستن معامله با ضرر
دانستن این نکته که در چه جاهایی شرایط معامله تغییر کرده و باید معامله را با ضرر ببندیم برای ما بسیار اهمیت دارد. در این استراتژی پیدا کردن این نقطه هم، بسیار ساده است. بعد از اینکه سطحی شکسته میشود، مقاومت یا حمایت شکسته شده، کاربردشان تغییر میکند و به ترتیب به حمایت یا مقاومت تبدیل میشوند. (قاعده Change of Polarity)
دانستن این موضوع میتواند نکته کلیدی برای شما باشد. چون این نقاط میتوانند تعیینکننده باشند که آیا معامله شما شکست میخورد یا نه، و میتوانید این نقاط را برای حدضرر معامله خود تعیین کنید. بعد از اینکه وارد معامله شدید، محدوده حمایت یا مقاومت شکسته شده میتواند تعیین کننده حد ضرر شما باشند. نمودار زیر را بررسی کنید.
اگر معامله طبق پیش بینی شما حرکت نکرد بهتر است که سریعا از معامله خارج شوید. هیچ وقت اجازه ندهید که ضرر شما، بیشتر از میزان مورد نظرتان شود. اگر مواظب این موضوع نباشید، ضررهای شما روی هم انباشته می شوند.
۳. نقطه مناسب برای تعیین حد ضرر
زمانی که قصد دارید از معامله با ضرر خارج شوید، از سطوح حمایت یا مقاومت شکسته شده استفاده کنید. قرار دادن حد ضرر در این نقاط آسان ترین راه برای محافظت کردن، از معامله و سرمایه شماست و این کار باعث میشود که بیش از حد ریسک نکنید.
معمولا قیمت قبل از این که حرکت اصلی خودش را شروع کند، سطح شکسته شده را دوباره تست میکند و به همین دلیل بهتر است حد ضرر خود را خیلی نزدیک نقطه ورود قرار ندهید. در این صورت حدضرر شما قبل از اینکه قیمت حرکت اصلی خودش را شروع کند، فعال نمیشود.
در نمودار بالا می توانید ببینید که قیمت در چه نقطه ای روند خنثی داشته، سپس آن محدوده را شکسته و دوباره تست کرده است و در نهایت به هدف قیمتی رسیده است. این پروسه تقریبا به صورت خودکار تکرار میشود. اگر حد ضرر را در بالای مقاومت شکسته شده قرار دهید، ممکن است قیمت، این محدوده را دوباره تست کند و حد ضرر شما فعال شود. اما اگر حد ضرر را در زیر مقاومت شکسته شده قرار دهید، قیمت فضای کافی برای دوباره تست کردن این محدوده را دارد و اگر هم حدضرر شما فعال شود، در نقطه مناسبی از معامله خارج میشوید.
خلاصه
به طور خلاصه برای استفاده از این سبک معاملاتی باید این موارد را رعایت کنید:
۱. پیدا کردن سهم مناسب: سعی کنید سهمی را پیدا کنید که نقاط حمایت و مقاومت قوی تشکیل داده باشد. به یاد داشته باشید که هر چه سطوح حمایت و مقاومت قویتر باشند، در صورت شکسته شدن، نتیجه بهتری برای شما به ارمغان خواهند آورد. حتما به این نکته دقت کنید.
۲. منتظر شکست سطوح بمانید: زمانی که سهم با شرایط خوب پیدا کردید به این معنی نیست که بدون در نظر گرفتن باقی شرایط میتوانید وارد معامله شوید. صبور باشید و اجازه بدهید قیمت کار خودش را انجام دهد. برای این که مطمئن باشید که شکست مورد تایید است، تا ساعات پایانی معاملات صبر کنید تا ببینید قیمت زمانی که محدوده حمایت یا مقاومت را شکسته است در آن محدوده تثبیت میشود یا خیر (منظور این است که کندل در آن محدوده به طور کامل بسته شود) و بعد معامله خود را انجام دهید.
۳. هدف قیمتی منطقی تعیین کنید: اگر قرار است معاملهای انجام دهید، نقطهای که انتظار دارید قیمت به آن برسد را مشخص کنید. اگر این کار را انجام ندهید، نمیدانید که در چه نقطهای باید از معامله خارج شوید. برای انجام این کار میتوانید میانگین حرکت سهم را به دست آورید یا فاصله بین حمایت و مقاومت را اندازهگیری کنید. (مخصوصا اگر بر اساس الگوهای قیمتی وارد معامله میشوید.)
۴. اجازه بدهید قیمت محدوده شکسته شده را دوباره تست کند: این نکته، مهمترین قدم در این استراتژی معاملاتی است. زمانی که سهمی مقاومتی را میشکند، مقاومت شکسته شده، تبدیل به سطح حمایتی جدیدی میشود. و بر عکس اگر محدوده حمایتی شکسته شود، در آینده این محدوده تبدیل به مقاومت میشود. در اکثر اوقات، در روزهای ابتدایی که قیمت محدودهای را میشکند، دوباره آن را تست میکند. آماده باشید تا از این فرصت استفاده کنید.
۵. بدانید در چه صورت شرایط معامله شکست میخورد: زمانی که قیمت دوباره وارد محدوده ای میشود که قبلا آن را شکسته است، بدانید که شرایط برای استفاده از این استراتژی، فراهم نیست. اگر این اتفاق رخ داد ضرر را قبول کنید و سعی کنید هرگز به امید برگشت قیمت با سرمایه خود قمار نکنید.
۶. ساعات پایانی بازار، معامله خود را ببندید: در ساعات ابتدایی معاملات، نمیتوان تشخیص داد که قیمت در محدوده مورد نظر شما باقی میماند یا خیر. به همین دلیل سعی کنید اگر معامله شما در ضرر است در ساعات پایانی آن را ببندید. اگر قیمت در ساعات پایانی خارج از محدوده حمایتی یا مقاومتی شما قرار داشت بهتر است که از معامله خارج شوید و بدنبال فرصت بهتری بگردید.
۷. صبور باشید: برای بهره بردن بهتر از این استراتژی باید بسیار صبور باشید. با رعایت این نکات میتوانید منطقی تصمیم بگیرید و احساسات را درگیر معاملات خود نکنید.
۸. زمانی که قیمت به هدف قیمتی شما رسید از معامله خارج شوید: اگر قیمت در جهت پیش بینی شما حرکت کرد، صبر کنید تا به هدف قیمتی یا حدسود تعیین شده شما برسد. اگر برای معامله بازه زمانی مشخص کردید، صبر کنید که این بازه به اتمام برسد و حتی اگر قیمت به حدسود شما نرسیده است، باید از معامله خارج شوید.
نکته پایانی
این سبک معاملاتی نیاز به وجود نوسان زیاد در قیمت دارد. وجود این نوسانات میتواند احساسات شما را درگیر کند چون قیمت به سرعت حرکت میکند. با استفاده از نکات گفتهشده در این مقاله میتوانید برنامه معاملاتی برای خودتان طراحی کنید. با درست اجرا کردن این برنامه میتوانید با ریسک مدیریت شده، به بازدهی عالی برسید.
منبع: Investopedia
برای پیگیری اخبار روز و فوری فارکس و بازارهای جهانی به کانال تلگرام UtoFX بپیوندید.
دیدگاه خود را بنویسید